Biroul Verde

Caritas Alba Iulia, Biroul Sfântu Gheorghe (Romania), diplomă pentru recunoașterea performanței remarcabile

Câștigătorii primului Premiu European al Birourilor Verzi, anunțat la Bruxelles

Pe 22 noiembrie 2013 a avut loc ceremonia de premiere pentru Birourile Verzi Europene la Bruxelles. Au fost nominalizați 22 de organziații pentru Premiu din 6 țări europene, reprezentând companii (de la dimensiunea micro la mare), ONG-uri și instituții din sectorul public . Ceremonia de premiere a avut loc împreună cu conferința ” Inovație de mediu pentru birouri „, eveniment final al proiectului  Rețeaua Birourilor Verzi Europene (NEGOSE:  www.eugreenoffice.eu ) .

Csaba Bodroghelyi , Managerul acestui priect : ” Ecologizarea unui birou poate fi o piatră de temelie în motivarea managementului de la cel mai înalt nivel pentru a transfera bunele practici verzi în cadrul întregii companii . ”

Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Camera de Comerț din Bruxelles ( BECI ) . ” Este important sprijinirea practicilor verzi în birouri, ca parte a unei dezvoltări economice durabile , pentru că sectorul serviciilor reprezintă mai mult de 90 % din ocuparea forței de muncă de la Bruxelles , iar mai mult de 70% în Belgia ” , a declarat Jan De Brabanter , Secretar general adjunct al Camerei de Comert de la Bruxelles .

Premiile Europene ale Birourilor Verzi sunt rezultatul unui concurs între organizațiile din 6 țări europene care au participat la proiectul NEGOSE, care a inclus de formarea și îndrumarea birourilor participante la rețea. The 22 de cereri nominalizate au fost evaluate de către un juriu internațional format din doamna Helka Julkunen (WWF Finlanda), dna Claudia Koll (Ministerul Federal German pentru mediu), dna Maria Passalaqua (EMAS Club Barcelona) și dl Tomas Ekström (Kinnarps AB și FSC Suedia).

Câștigătorii Premiului European al Birourilor Verzi sunt:

Birouri mari (mărime, număr angajați)

SAP (Ungaria) câteva exemple de bune practică: zona de parcare de biciclete, sală de ședințe verde, politica achizițiilor verzi, implicarea semnificativă a angajaților.

Unilever (Ungaria) – reducerea semnificativă a emisiilor de CO2, bucătărie reproiectată în mod ecologic, sală de gimnastică gratuită pentru toți angajații, întregul personalul paticipă la curățenia îmrejurimilor birourilor.

Birouri mijlocii

Tetra PAK (Ungaria) – îmbunătățiri semnificative, de exemplu, 100% din hârtia utilizată este reciclată, folosesc numai materiale cu etichetă ecologică, inițiativa fiecare persoană – câte o floare, materiale de comunicare și sfaturi foarte elegante.

Birouri mici

Tchibo(Ungaria) – inițiative simple, dar bine lucrate, de exemplu, „Zile fără imprimare”, 10 reguli de birouri verzi  pentru toți angajații,  subpagină separată  pe site-ul lor pentru idei de birouri verzi, acțiunea „rămâne în formă!”.

Caritas Alba Iulia, Biroul Sfântu Gheorghe (Romania), diplomă pentru recunoașterea performanței remarcabile: reducerea consumului de energie, comunicarea internă și externă excelentă, managementul deșeurilor, implicarea angajaților în activitățile EGO.

Birouri micro

Camera de Comerț și Industrie Ruse (Bulgaria) – întâlniri săptămânale pentru comunicare de mediu, stabilirea normelor privind achizițiile publice verzi, toți detergenții toxici au fost înlocuite cu cele cu etichetă ecologică, prosoape de hârtie înlocuite cu cele textile.

Birouri ale instituțiilor publice           

Municipalitatea Újbuda(Ungaria) – performanțe deosebite și exemple de inspirație: bibliotecă verde, panouri solare, grădini publice, eco-excursii, cutie eco, etc

În plus față de premii câștigătoare, au fost acordate premii speciale pentru:

• pentru cea mai bună comunicare: Mundo B – Bruxelles clădire durabilă și Mundo-Namur – Imobiliar verde (Belgia)

• pentru cel mai bun sistem de management: Aerodrom Ljubljana, DD (Slovenia)

• pentru cele mai bune practici de achiziții verzi: Oxfam International EU Office Advocacy (Belgia)

Premiile sunt lucru de mână originale de Luba Atanasova.

Context:

Conferința și festivitatea de premiere au fost organizate în cadrul proiectului Rețeaua Europeană a Birourilor Verzi, finanțat prin programul Leonardo Da Vinci Life Long Learning pentru perioada 2011-2013. Acest proiect implică 7 organizații din 6 state membre diferite (Belgia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, România și Slovenia). Scopul său principal a fost de a instrui manageri de birou din sectorul public, privat și ONG-uri pentru a îmbunătăți performanțele de mediu și de a pregăti un set de instrumente pentru birouri. Instrumentele conțin patru elemente inovatoare (manual, liste de verificare de auto-evaluare, calculator de amprentă ecologică, birou virtual) Informații suplimentare despre rezultatele proiectului: http://www.eugreenoffice.eu

Informații suplimentare:

1. Din România au mai fost nominalizate:

Asociația Pro Educatione și A.N. APELE ROMÂNE-DIRECŢIA APELOR OLT-S.G.A. HARGHITA