Zöld iroda

A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi irodája kiemelkedő teljesítményéért kapott diplomát

Romániai cégek az első Európai Zöld Iroda Versenyen

Európa legzöldebb irodáit 2013 november 22.én Brüsszelben díjazták az Irodai zöld innovációk c. konferencián. Az első Európai Zöld Iroda Versenyen hat ország 22 szervezete indult mikro, közepes és nagyvállalati, valamint civil és közintézmény kategóriában.

Az Irodai zöld innovációk című konferenciát az Európai Zöld Iroda Hálózat szervezte a Brüsszeli Kereskedelmi Kamara támogatásával (Brussels Chamber of Commerce, BECI). „A Belgiumban foglalkoztatottak több mint 70 %-a, a Brüsszelben dolgozók több mint 90 %-a szolgáltató szektorban tevékenykedik, ezért fontos, hogy támogassunk a környezetbarát irodai gyakorlatok elterjedését” – mondta Jan De Brabanter, a Brüsszeli Kereskedelmi Kamara főtitkár-helyettese.

Az Európai Zöld Iroda Versenyt az Európai Zöld Iroda Hálózat szervezte, amelybe hat ország (Belgium, Bulgária, Észtország, Magyarország, Románia és Szlovénia) 22 szervezete kapcsolódott be. A versengő irodákat a Hálózat nemzeti partnerei készítették fel, tréninget szerveztek számukra és mentorálták őket. Az irodák pályázati anyagát nemzetközi bíráló bizottság zsűrizte, melynek tagjai: Helka Julkunen, a finn WWF zöld iroda szakértője; Claudia Koll, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa; Maria Passalaqua, a spanyol EMAS Club Barcelona vezetője és Tomas Ekström, a Kinnarps környezetvédelmi igazgatója.

Az Európai Zöld Iroda Verseny győztesei:

  • Nagy iroda kategóriában: SAP Hungary Kft., Unilever Magyarország Kft.
  • Közepes iroda kategóriában: Tetra Pak Hungária Zrt.
  • Kis iroda kategóriában: Tchibo Budapest Kft.
  • Mikro iroda kategóriában: RUSE Kereskedelmi és Ipar Kamara, Bulgária
  • Közintézmény kategóriában: Budapest Főváros XI. kerület, Újbuda Önkormányzata

 

Kommunikációs különdíjban részesült a brüsszeli Mundo B – Sustainable House és a Mundo-Namur – Green Property. A legjobb menedzsment rendszer különdíjat az Aerodrom Ljubljana vehette át. A legjobb zöld beszerzés különdíjat az Oxfam belga irodája nyerte el. A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi irodája kiemelkedő teljesítményéért kapott diplomát.

„Az irodazöldítés jó kiindulópont lehet a vezetőség meggyőzésére, hogy a zöld jó gyakorlatokat más területeken is megvalósítsák” – nyilatkozta Bodroghelyi Csaba, az Európai Zöld Iroda Hálózat igazgatója a díjátadó ünnepségen.

A díjak kézműves termékek:  Luba Atanasova.

 

 

Háttér:

Az Európai Zöld Iroda Hálózat program a Leonardo da Vinci Élethosszig tartó tanulás program kertében valósult meg. http://www.eugreenoffice.eu

Romániából még két iroda vett részt a versenyen:  Pro Educatione Egyesület és az Olt Vízügyi Igazgatóság és 32 másik iroda a projektben.